Pierożki samosa – smak Indii

W kuchni polskiej pierogi są jedną z najważniejszych potraw. Przygotowywane z farszem różnego rodzaju, podawane zarówno na obiad czy na deser stanowią zawsze wyśmienitą ucztę. Pierożki – choć w zdecydowanie innym wydaniu – znajdziemy także w kuchniach innych krajów. Bardzo popularne są te chińskie, dziś jednak spróbujemy słynnej potrawy prosto z Indii, czyli pierożków samosa. Ich charakterystyczny kształt oraz pyszne nadzienie zachwycają każdego miłośnika dobrego jedzenia. W Indiach spotkać je można dosłownie na każdym kroku: są dostępne zarówno w barach, restauracjach, a nawet na ulicy, u miejscowych handlarzy. W każdym regionie mogą występować z innym nadzieniem, jednak wszystkie łączy pyszny smak. Ten łatwy przepis sprawi, że kuchnia dalekich Indii może pojawić się również na naszym stole, pierożki samosa są bowiem bardzo proste w przygotowaniu.

Składniki

Do przygotowania pierożków będą nam potrzebne: 400 g mąki, 100 g masła, 200 g zielonego groszku, trzy ziemniaki, pół kalafiora, łyżka kurkumy, łyżeczka kuminu, po pół łyżeczki nasion kozieradki, sproszkowanego imbiru, mielonej kolendry, mielonych goździków i mielonego cynamonu, sól, pieprz i olej. Z tych składników otrzymamy cztery porcje.

Przepis

Przygotowania zaczynamy od wymieszania mąki z solą i roztopionym masłem. Zagniatamy ciasto, powoli dolewając wodę. Z ciasta formujemy kulkę, skrapiamy wodą i przykrywamy. Na rozgrzaną olejem patelnię wrzucamy kumin, a gdy zbrązowieje, dorzucamy nasiona kozieradki, imbir i przyprawy. Po upływie kilku minut wrzucamy drobno pokrojone ziemniaki, smażymy przez około trzy minuty, co chwilę mieszając. Dodajemy różyczki kalafiora i smażymy przez kolejne trzy do czterech minut. Dolewamy dwie łyżki wody i całość gotujemy do miękkości. Dorzucamy ugotowany groszek, doprawiamy solą i pieprzem, studzimy.
Ciasto dzielimy na małe kulki, które rozwałkowujemy na placuszki, a każdy przekrawamy na pół. Składamy dwa końce prostego brzegu w kształt kieszonki. Do środka nakładamy nadzienie i zlepiamy brzegi. Pierożki smażymy w głębokim tłuszczu. Usmażone odsączamy i podajemy gorące. Smacznego!