Mleko smakowe – zrób to sam!

Jako odpowiedzialni rodzice dbamy nie tylko o prawidłowy rozwój naszych dzieci, ale także o odpowiednią i właściwie zbilansowaną dietę. Oprócz pełnych posiłków takich jak śniadanie, obiad czy kolacja, ważną rolę w żywieniu dzieci odgrywają przekąski. Warto zadbać o to, by były one zdrowe i dostarczały wszystkich niezbędnych składników. W sklepach znajdziemy bardzo duży wybór takich przekąsek, niektóre to jednak dietetyczna pułapka: są wysokokaloryczne, zawierają dużo cukru i tłuszczu oraz szkodliwych konserwantów. Spożywane w nadmiarze mogą przyczynić się do powstania nadwagi, otyłości czy chorób układu krążenia. Najlepsze przekąski to te zrobione samodzielnie. W tym artykule przedstawimy dwa przepisy na pyszne mleko o różnych smakach.

Przepis na mleko czekoladowe

Mleko czekoladowe jest jednym z najpopularniejszych mlecznych napojów. Do jego przygotowania w domu wykorzystamy takie składniki jak: szklanka zimnego mleka, sześć kostek czekolady mlecznej oraz dwie-trzy kostki lodu.

Przygotowania rozpoczynamy od roztopienia czekolady w kąpieli wodnej: w tym celu do rondelka z gorącą wodą wkładamy miseczkę z kostkami czekolady i podgrzewamy aż do jej rozpuszczenia. Roztopioną czekoladę mieszamy z jedną trzecią szklanki mleka, mieszamy dokładnie i pozostawiamy do wystygnięcia. Po czasie wlewamy resztę mleka i dodajemy lód. Mleko możemy dodatkowo ozdobić bitą śmietaną albo wiórkami czekoladowymi i podawać w szklance, ze słomką.

Przepis na mleko waniliowe

Innym pomysłem na mleczny napój jest mleko waniliowe. Również możemy przygotować je w prosty sposób i z kilku składników: dwóch szklanek mleka, laski wanilii, łyżeczki cukru wanilinowego, dużej łyżki miodu, żółtka i dwóch łyżek cukru trzcinowego.

Przygotowanie mleka zaczynamy od podzielenia na pół laski wanilii oraz wrzucenia jej do mleka, wrzucamy też wszystkie ziarenka. Do mleka wsypujemy cukier waniliowy i gotujemy całość na małym ogniu przez kwadrans.
Żółtko i cukier trzcinowy mieszamy razem w małej misce nad gotującą się wodą. Dodajemy do gorącego mleka, studzimy, po czym dodajemy miód. Mieszamy dokładnie i rozlewamy do szklanek. Smacznego!