Ciasto Kinder Bueno

To ciasto swoją nazwą nawiązuje do popularnego smakołyku jedzonego najczęściej na deser lub jako słodką przekąskę. Chociaż wymaga trochę czasu i sporo pracy, warto je przyrządzić ponieważ jest przepyszne i apetycznie wygląda. Świetnie sprawdzi się na każdym przyjęciu albo rodzinnej imprezie. Warto też dodać, że deser ten nie wymaga pieczenia.

Składniki

Do przygotowania masy budyniowej wykorzystamy: litr mleka, trzy opakowania budyniu waniliowego (120 g), 200 g miękkiego masła, torebkę cukru wanilinowego (16 g), 100 g drobnego cukru, 60 g prażonych orzechów laskowych.
Do przygotowania mlecznej masy czekoladowej będą nam potrzebne: 250 g serka mascarpone, 100 g czekolady gorzkiej, 400 ml śmietanki kremówki 36%, 120 g mleka w proszku i trzy łyżki cukru pudru.
Dodatkowo będą potrzebne: 400 g herbatników, 350 g kremu orzechowego typu Nutella oraz 30g prażonych orzechów laskowych (do dekoracji).

Wykonanie

Zaczynamy od przygotowania budyniu: do rondelka wlewamy trzy szklanki mleka oraz wsypujemy drobny cukier i zawartość torebki z cukrem wanilinowym. Całość podgrzewamy na średnim ogniu. Do innego garnka wlewamy szklankę mleka i wsypujemy zawartość opakowań z budyniem. Mieszamy dokładnie tak, aby nie było żadnych grudek.
Mleko w rondelku doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i wlewamy mleko z budyniem. Całość szybko mieszamy i zagotowujemy, mieszamy wolno jeszcze przez pół minuty aż budyń będzie gotowy. Odstawiamy do wystudzenia.

Na wyłożonym papierem do pieczenia dnie formy układamy herbatniki i rozsmarowujemy na nich połowę kremu orzechowego (musi być w temperaturze pokojowej), a następnie układamy drugą warstwę herbatników. Wkładamy do lodówki.

Przygotowujemy masę czekoladową: do rondelka wkładamy połamaną w kawałki czekoladę i wlewamy 50 ml śmietany kremówki. Ustawiamy naczynie na małym ogniu i roztapiamy czekoladę, cały czas mieszając aż do powstania gęstej masy. Studzimy.
Serek mascarpone miksujemy razem z cukrem pudrem przez pół minuty na średnich obrotach aż uzyskamy krem. W drugim naczyniu ubijamy na najwyższych obrotach resztę śmietanki.
Do serka mascarpone dodajemy przestudzoną masę czekoladową oraz mleko w proszku. Całość mieszamy na niskich obrotach, stopioniwo dodając ubitą śmietankę. Miksujemy aż do chwili, w której uzyskamy gęsty krem.

Z lodówki wyjmujemy formę z herbatnikami. Na wierzch wykładamy mleczną masę czekoladową, wyrównujemy i układamy herbatniki. Wstawiamy do lodówki.

Przygotowujemy masę budyniową: masło ubijamy na najwyższych obrotach miksera aż uzyskamy puszystą i kremową masę. Dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu, cały czas ubijając aż do całkowitego połączenia. Do powstałego w ten sposób kremu wsypujemy zblendowane wcześniej prażone orzechy laskowe. Mieszamy.

Wyjmujemy formę z lodówki i wykładamy nań masę budyniową, wyrównujemy powierzchnię. Na budyniu układamy ostatnią warstwę herbatników i rozsmarowujemy na nich drugą połowę kremu orzechowego. Całość posypujemy rozdrobnionymi prażonymi orzechami laskowymi i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego!