Boczniaki – szlachetne i delikatne
Boczniaki to grzyby, jednak niewiele mają wspólnego z popularnymi w Polsce prawdziwkami czy maślakami. Kształt ich kapeluszy przywodzi na myśl muszle, wyróżnia je także korzenny aromat. Dzięki tym unikalnym właściwościom, boczniaki cieszą się popularnością na całym świecie. Podpowiemy jak je przygotować i co z nich zrobić.
Jak przyrządzić boczniaki?
Boczniaki możemy smażyć lub gotować. Jeśli wybierzemy pierwszą metodę, musimy pamiętać o kilku zasadach:
- Boczniaki wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię.
- Smażymy zawsze na średnim ogniu.
- Po 3 minutach przewracamy grzyby na drugą stronę.
- Doprawiamy boczniaki dopiero wtedy gdy zmiękną.
Grzyby można także panierować w jajku i bułce tartej. Będą wtedy smakować jak kotlety! To świetne rozwiązanie dla osób na diecie roślinnej. Jeśli chcemy uzyskać wykwintne danie możemy także smażyć boczniaki w cieście naleśnikowym.
Jeżeli nie jesteśmy fanami smażenia, ugotujmy boczniaki w wodzie:
- Grzyby w garnku powinny być w całości przykryte wodą.
- Boczniaki gotujemy przez 12-17 minut, w zależności od wielkości grzybów.
- Powstałą na powierzchni pianę można usuwać łyżką wazową lub sitkiem.
Boczniaki da się także suszyć i marynować, tak przygotowane sprawdzą się jako przekąska lub dodatek do dania.
Potrawy z boczniakami – przepisy
Te grzyby i są bardzo uniwersalne, można ich używać jako alternatywy dla mięsa w wielu daniach, popularnością cieszą się choćby flaczki z boczniaków. Aby przygotować to danie wystarczy pokroić grzyby w paski i usmażyć je z dodatkiem startej pietruszki i marchewki, składniki należy następnie zalać bulionem, zagotować i dodać koncentrat pomidorowy. Prosta i pyszna potrawa, która ucieszy wielu wegetarian i nie tylko!
Grzyby zastąpią także mięso w daniach z makaronem. Smażone boczniaki należy dodać do ugotowanego makaronu. Ciężko wyobrazić sobie łatwiejszą w przygotowaniu potrawę. Makaron z boczniakami możemy podawać z kremowym sosem śmietanowym.
Grzyby możemy także wykorzystać w roślinnym gulaszu z boczniaków. To ciekawa alternatywa dla tradycyjnej potrawy. Wersja wegetariańska jest równie pyszna i sycąca! Aby przygotować gulasz, usmaż boczniaki, wlej do nich sos sojowy i wymieszaj. Następnie usmaż cebulę, paprykę. Tak przygotowane składniki duś w bulionie przez 15 minut.
Jeśli brakuje nam pomysłu na śniadania to możemy przygotować jajecznicę z boczniakami. To ciekawy sposób na urozmaicenie klasycznego dania na szybko. Dzięki dodatkowi boczniaków jajecznica nabierze bardziej wykwintnego charakteru.