Pieczenie potraw w folii aluminiowej – zobacz, dlaczego warto!

Folia aluminiowa to niepozorny, a zarazem wyjątkowo popularny produkt kuchenny. Zastanawiało Cię kiedykolwiek, czy warto w niej piec potrawy? A jeśli tak – to dlaczego? Przeczytaj więc nasz artykuł i poznaj korzyści, które wynikają z używania folii.

Spożywaj mniej kalorii

Chcesz, by posiłek zawierał mniej kalorii? Dobrym pomysłem będzie więc upieczenie go w folii aluminiowej. Wówczas potrawa podgrzeje się w swoim sosie, bez dodatku tłuszczu. Możesz oczywiście użyć niewielkiej ilości masła, oliwy lub oleju roślinnego, ale nie jest to konieczne. Przygotowując mięso, rybę lub ziemniaki w folii aluminiowej, zyskasz mniej tuczące dania, łatwiej zachowasz smukłą figurę i zdrowie.

Ciesz się naturalnym smakiem

Folia aluminiowa pomoże też w zachowaniu naturalnego, wyrazistego smaku i aromatu dania. W jaki sposób? Ochroni potrawę przed wysuszeniem i przypaleniem. Dzięki folii danie pozostanie  soczyste, ponieważ wysoka temperatura nie będzie na nie oddziaływała zupełnie bezpośrednio.

Piecz potrawę krócej

Owinięta w folię aluminiową potrawa szybciej się upiecze. Znajdująca się na zewnątrz dania matowa strona folii pochłonie ciepło i w ten sposób skróci czas jego przygotowania. Szybciej więc podasz posiłek do stołu. Im krótsze pieczenie, tym więcej też zachowanych w potrawie witamin i składników mineralnych. Jeśli więc chcesz dostarczać organizmowi dużej ilości składników poprawiających zdrowie i samopoczucie, korzystaj z folii.

Zyskaj czystszy piekarnik

Dzięki folii aluminiowej potrawy nie zabrudzą piekarnika. Przygotowywanie posiłków w ten sposób będzie też dobrym pomysłem w momencie, gdy zechcesz upiec danie bez późniejszego mycia brytfanny lub blachy. Po upieczeniu zużytą folię wyrzucisz po prostu do śmietnika. Jest to więc wyjątkowo komfortowe rozwiązanie. Trudne do przerwania folie aluminiowe, które doskonale zastąpią brytfannę, znajdziesz na przykład na stronie marki Stella: https://www.stella.com.pl/oferta/folie-kuchenne.

Jak piec potrawy w folii aluminiowej?

Znasz już korzyści z pieczenia potraw w folii aluminiowej. Warto też wiedzieć, jak owinąć dania folią we właściwy sposób. Nie bez powodu produkt ma dwie strony – matową i błyszczącą. Przed wstawieniem potrawy do piekarnika owiń ją lśniącą stroną folii do wewnątrz. Matowa część pochłonie wówczas ciepło, a błyszcząca je zachowa. Danie szybciej będzie gotowe i po upływie krótkiego czasu będziesz cieszyć się jego smakiem i aromatem.

Podsumowując, dzięki pieczeniu produktów w folii aluminiowej zyskasz mniej kaloryczne posiłki o naturalnym smaku i aromacie. Ponadto dania szybciej będą nadawać się do spożycia i zachowają więcej witamin i składników mineralnych. Korzystaj więc z folii i piecz pyszne potrawy dla siebie i bliskich!