Kawa – pij tylko to co najlepsze

Kawa to mały świat, mnogość informacji, mnóstwo wyborów i wiele zasad oraz pytań. Nie każdy jest w stanie pomóc Ci wybrać odpowiednią dla Ciebie kawę. Dlatego postaw na sprawdzonych ekspertów z palarni kawy. Niezależnie od tego, czy poszukujesz do kupienia idealnych ziaren kawy, czy też chcesz napić się dobrej kawy w kawiarni wiedz, że od Twojej decyzji zależeć będzie to czy spotka Cię uczta i pokochasz kawę, czy też ominie Cię smakowa przygoda życia.

Po pierwsze świeżość

Kawa to starannie uprawiany, przetworzony produkt rolny. I tak jak inne produkty rolne, najlepiej gdy jest świeża. Skąd więc będziemy wiedzieć, jak wygląda świeżość? Poszukaj ziaren, na których jest nadrukowana wyraźna data palenia. Każda porządna palarnia kawy dba o ten szczegół, aby umieścić w widocznym miejscu dobrze oznakowaną etykietę. Kawę kupuj wyłącznie świeżo paloną i postaraj się ją zużyć nie później niż trzy tygodnie od daty palenia. W tym czasie uzyskasz maksymalną przyjemność z picia kawy. Idealne, intensywne pory smakowe występują zwykle między 7 a 14 dniem po paleniu w palarni kawy. Na stronie https://coffeeandsons.pl/ znajdziesz przeróżne warianty kawy warte spróbowania. Parzenie takiej kawy powinno być normą w większości wspaniałych kawiarni. Potencjalnie możesz nadal używać ziaren  nawet po upływie 3 tygodni, ale w większości przypadków już po 14 dniu od palenia jakość i intensywność smaku zaczną zanikać i stają się płaskie i mniej intensywne.

Pochodzenie ziaren

Warunki uprawy i czynniki ekonomiczne różnią się znacznie na całej planecie, więc nie jest niespodzianką, że kawa uprawiana w jednym kraju będzie się różnić od innej z drugiego końca świata. Kawa woli rosnąć w cieplejszych szerokościach geograficznych między Zwrotnikiem Raka a Zwrotnikiem Koziorożca. Ten pas szerokości geograficznych jest często nazywany „pasem kawy”. W ramach tego pasma istnieje szeroki wachlarz zmiennych, w tym wysokość, opady, warunki glebowe i światło słoneczne, które mają wpływ na smak kawy. Jeśli szukasz owocowych smaków i kwiatowych aromatów, zacząć od mieszanek zawierających kawy afrykańskie. Kawa z Ameryki Południowej i Środkowej może również być propozycją w Twojej palarni kawy  jeśli szukasz czystych kaw o delikatnej słodyczy brązującego cukru, pachnących czekoladą lub ciastem maślanym, którym towarzyszy owocowa nuta. Ponieważ większość światowej produkcji kawy pochodzi z tego obszaru, jest bardzo prawdopodobne, że znajdziesz tu zwycięzcę. Brazylia jest dobrze znana z produkcji kaw o cięższym body i orzechowym charakterze. Gdy tymczasem w Kolumbii te smaki są łagodne i zazwyczaj przypominają bardziej czekoladki, karmelki i toffi. Brzmi pysznie! Dlatego odwiedź palarnię kawy i zacznij swoją podróż w zaczarowany świat kawy.

Przeczytaj również